5 Κύπριοι αμυντικοί που έγραψαν ιστορία στο πρωτάθλημα μας!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
anorthosis24.net

Για κάποιους, η άμυνα στο ποδόσφαιρο είναι το παν. Καλοί οι επιθετικοί που σκοράρουν τα τέρματα, καλοί και οι μέσοι που με τις μπαλιές και τα τρεξίματα τους μας κάνουν να τους θεωρούμε μικρούς, ποδοσφαιρικούς θεούς.

Καλοί και οι τερματοφύλακες, η τελευταία γραμμή άμυνας που έχουν την ευχή και την κατάρα να μπορούν να είναι και ήρωες και μοιραίοι ταυτόχρονα.

Τι γίνεται όμως με τους αμυντικούς; Εκείνους που πραγματικά ρίχνονται σε “μάχη” για να σταματήσουν τους αντίπαλους επιθετικούς; Λίγες ως και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω τους.

Έχοντας αυτά υπόψη βρήκαμε 5 Κύπριους αμυντικούς από το κυπριακό ποδόσφαιρο του παρελθόντος που άφησαν εποχή στο πρωτάθλημα μας και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες τους παρακάτω:

1Κυριάκος Κουρέας

latsbook.blogspot.com.cy

Έκανε μεγάλη καριέρα στη Σαλαμίνα σε μια εποχή δύσκολη για το ποδόσφαιρο μας. Στα 17 του, το 1964, έκανε ντεμπούτο και ήταν μέλος της ομάδας του 1966 που κυνήγησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους.

Στους Βαρωσιώτες έμεινε μέχρι το 1970 όταν και πήγε στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Στους Πειραιώτες έμεινε μέχρι το 1974 και παρά το γεγονός πως ένα ατύχημα παραλίγο να τον αναγκάσει να τερματίσει την καριέρα του.

Μετά τον Ολυμπιακό μετακόμισε στον Εθνικό Πειραιώς για να κλείσει την καριέρα του στη Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου.

Αποτέλεσε και μέλος της Εθνικής μας στα πρώτα της δύσκολα χρόνια (1966-1975) “γράφοντας” 20 συμμετοχές!

2Σταύρος Παπαδόπουλος

ant1iwo.com

Ο Σκαλιώτης αμυντικός ογκόλιθος ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 στον Πεζοπορικό αγωνιζόμενος σαν επιθετικός. Στον “Πιολα” έμεινε για 4 χρόνια αφού το καλοκαίρι του 1974 πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό Πειραιώς.

Στην ομάδα του Πειραιά ήταν που καθιερώθηκε ως αμυντικός με την καριέρα του να φτάνει στην κορύφωση το 1977 όταν τον έκανε δικό του ο Ολυμπιακός Πειραιώς.

Το πέρασμα του από τον “έφηβο” ήταν από τα πλέον επιτυχημένα Κύπριου ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό! Έμεινε για 9 χρόνια (ως το 1986) κατακτώντας 4 πρωταθλήματα ζώντας όμως και από κοντά την τραγωδία της Θύρα 7 τον Φεβρουάριο του 1981!

Επέστρεψε στην Κύπρο και τον Πεζοπορικό όπου έμεινε μέχρι το 1989 όταν και τέλειωσε την καριέρα του. Πρόλαβε να πανηγυρίσει άλλο ένα πρωτάθλημα με τους πεζοπόρους, αυτό του 1988.

3Στέφανος Λυσάνδρου

cfa.com.cy

Ο θρυλικός Λυσιώτης αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του από τον τοπικό ΑΣΙΛ στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 τον βρήκε στην Ανόρθωση στην οποία έμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1984. Κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Βαρωσιωτών, όπως και όλα τα μέλη της ομάδας που κουβάλησαν την ομάδα μετά την εισβολή, κρατώντας την ζωντανή.

Από το 1974 μέχρι και το 1982 ήταν και μέλος της Εθνικής Κύπρου σε μια φουρνιά ποδοσφαιριστών που αδικήθηκαν πολύ από την εποχή που έπαιζαν.

4Κλείτος Ερωτοκρίτου

omonoianews.com

Δεν τον λένε τυχαία “Αυτοκράτορα” οι φίλοι της Ομόνοιας. Για 11 χρόνια (1975-1986) ήταν ο αμυντικός βράχος των πρασίνων στη 2η χρυσή της δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε 9 πρωταθλήματα, 3 ντάμπλ, 1 κύπελλο και 5 ασπίδες ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Παράλληλα, ήταν μέλος της ομάδας που νίκησε τον Ajax με 4-0 στην πιο μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία του τριφυλλιού.

Τέλειωσε την καριέρα του μόλις στα 28 του νικημένος από τραυματισμούς.

5Δημήτρης Ιωάννου

reporter.com.cy

Ο κορυφαίος Κύπριος αμυντικός των τελευταίων δεκαετιών! Ξεκινώντας από τον ΑΠΟΠ Πάφου, μετακόμισε στον Απόλλωνα το 1990 σε ηλικία 22 ετών.

Στους γαλάζιους έμεινε για 5 χρόνια κερδίζοντας 2 πρωταθλήματα (1991, 1994) πριν μετακομίσει στην Ανόρθωση σε μια μεταγραφή – ρεκόρ για την εποχή της.

Στην Κυρία έμεινε για μια εξαετία (1995-2001) όπου ήταν και βασικό μέλος της ομάδας που σάρωσε τους τίτλους. Κατέκτησε με τους κυανόλευκους 4 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999, 2000) και ένα κύπελλο (1998) ζώντας τα καλύτερα του ποδοσφαιρικά χρόνια.

Το 2001 τον βρήκε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας πριν μετακομίσει στην Πάφο όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2003 στα 35 του.

Η αμυντική γραμμή της Εθνικής μας ήταν χτισμένη πάνω του για μια περίπου δεκαετία (1991-2000).