fbpx

5 Κύπριοι τερματοφύλακες που έγραψαν ιστορία!

Ποια είναι η πρώτη θέση που κοιτάζεις να στελεχώσεις όσο πιο καλά μπορείς όταν φτιάχνεις μια ομάδα; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: ο τερματοφύλακας.

Είναι, βλέπεις, η τελευταία γραμμή άμυνας, ο ποδοσφαιριστής εκείνος που είναι καταδικασμένος είτε να είναι ήρωας ή μοιραίος αφού μια μεγάλη του απόκρουση ή αντίστοιχα μια λάθος του εκτίμηση είναι ικανή να τον στιγματίσει για πάντα.

Από το κυπριακό ποδόσφαιρο, από την δεκαετία του ’20 όταν και πρωτοπαίχτηκε ποδόσφαιρο στο νησί, μέχρι και σήμερα έχουν περάσει εκατοντάδες τερματοφύλακες. Μερικοί από αυτούς, είτε Κύπριοι ή ξένοι, ήταν εξαιρετικοί.

Πάντα όμως, είναι πιο εύκολο να αγαπήσεις, να ταυτιστείς με το δικό σου παιδί, το παλικάρι από την πόλη σου, από το χωριό σου που υπερασπίζεται την εστία της ομάδας σου με μοναδικό όπλο το ταλέντο του και τα σωματικά του προσόντα.

Σαν ένα φόρο τιμής λοιπόν στον Κύπριο τερματοφύλακα, που τόσο πολύ απουσιάζει από τα γήπεδα σήμερα, δημιουργήσαμε μια λίστα με 5 τερματοφύλακες, 5 δικά μας παιδιά που άφησαν εποχή κάτω από τα δοκάρια των ομάδων τους αλλά και της Εθνικής.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

1
Νίκος Παναγιώτου

Ο κορυφαίος Κύπριος τερματοφύλακας των τελευταίων 30 χρόνων, τουλάχιστον, τόσο σε επίπεδο ταλέντου αλλά και συνέπειας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ανόρθωση το 1987 σε ηλικία 17 ετών και παρέμεινε στους κυανόλευκους μέχρι το 2004 όντας ο στυλοβάτης της παντοκρατορίας της Κυρίας την δεκαετία του ’90.

Υπήρξε, παράλληλα, φύλακας – άγγελος της εστίας της Εθνικής για 12 χρόνια (1994-2006) και ήταν παρών σε μερικές από τις κορυφαίες εμφανίσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Τερματοφύλακας με απίστευτα αντανακλαστικά αλλά και σωματικά προσόντα ιδανικά για την θέση ήταν εξαιρετικός τόσο κάτω από τα δοκάρια όσο και στην καθοδήγηση της άμυνας του.

Μιλάμε, άλλωστε, για τον πορτιέρε που ο κορυφαίος κανονιέρης των κυπριακων γηπέδων τα τελευταία 20 χρόνια, Rainer Rauffmann, χαρακτήρισε ως τον πιο δύσκολο τερματοφύλακα που αντιμετώπισε!

2
Βαρνάβας Χριστοφή

Από τους τερματοφύλακες που αδικήθηκε κατάφωρα εξαιτίας της εποχής που έπαιζε.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Νέα Σαλαμίνα το 1961 παραμένοντας στους ερυθρόλευκους μέχρι το 1968 και ήταν μέλος σε μια από τις καλύτερες ομάδες που είχαν ποτέ οι Βαρωσιώτες με ποδοσφαιριστές – ινδάλματα του κυπριακού ποδοσφαίρου όπως ο Κουρέας και ο Κότροφος.

Άνθρωποι που τον είδαν αγωνιζόμενο έχουν να λένε πως ήταν ο τέλειος τερματοφύλακας. Ψηλός, ανίκητος στις εξόδους και με τεράστια αποθέματα αυτοπεποίθησης, έκανε ακόμα και την πιο δύσκολη απόκρουση να φαίνεται εύκολη εξαιτίας της εξαιρετικής του τοποθέτησης.

Αγωνίστηκε επίσης στον Ολυμπιακό Λευκωσίας σε μια τριετία (1971-74) που οι Τακτακαλίτες είχαν μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας τους χωρίς να καταφέρει να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο.

Ήταν, τέλος, ένας από τους πρώτους Κύπριους που αγωνίστηκε στο εξωτερικό και την Vancouver για μια γεμάτη διετία (1968-70) με την τουρκική εισβολή να τον αναγκάζει να βάλει τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 31 ετών και να μεταναστεύει στην Αγγλία. Ένας από τους κορυφαίους Κύπριους τερματοφύλακες όλων των εποχών.

3
Νίκος Ελευθεριάδης

Ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Ομόνοιας και ένας από τους καλύτερους του ποδοσφαίρου μας αν και έπαιξε ποδόσφαιρο για μόλις 12 χρόνια.

Σε ηλικία 16 ετών, το 1956, έπαιξε για πρώτη φορά στους τριφυλλοφόρους και μέχρι το 1968 έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία φορώντας και 8 φορές το εθνόσημο στο στήθος.

Μιας και ο λόγος για εθνόσημο, ενδεικτικό της αξίας του 76χρονου, σήμερα, πρώην πορτιέρε είναι ένα παιχνίδι απέναντι στην Γερμανία.

Η Εθνική μας ηττήθηκε, μεν, με 5-0 αλλά ο ίδιος το θεωρεί το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του αφού ουσιαστικά έπαιζε μόνος απέναντι στους επιθετικούς της νασιοναλμανσαφτ.

Δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός, χαρακτηριστικό όμως που μάλλον τον βοήθησε στην καριέρα του αφού ήταν εξαιρετικός στις εξόδους, καθοδηγούσε την άμυνα του με τρόπο αξιοθαύμαστο ενώ τα τετ-α-τετ ήταν το φόρτε του μιας και δύσκολα μπορούσε να τον νικήσει επιθετικός σε προσωπική μονομαχία.

Είχε τεράστια συμβολή στον πρώτο τίτλο της ιστορίας των πρασίνων, το πρωτάθλημα του 1960-61, πρόλαβε να πανηγυρίσει άλλο ένα τίτλο πριν τελειώσει την καριέρα του, το πρωτάθλημα του 1966.

4
Γιώργος Παντζιαράς

Για μια 20ετία, περίπου, ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ (και του Άρη Θεσσαλονίκης) ήταν ένα από τα κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου μας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στους γαλαζοκίτρινους το 1970 και με όπλο κυρίως την αυτοπεποίθηση και την σωστή αντίληψη των φάσεων κατάφερε σιγά – σιγά να καθιερωθεί στην ομάδα της Λευκωσίας.

Το 1978 κέντρισε το ενδιαφέρον του Άρη Θεσσαλονίκης όπου και κατάφερε να διακριθεί φτάνοντας πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1979-80, πρωτάθλημα που χάθηκε σε αγώνες μπαράζ με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό του πείσματος, της θέλησης αλλά και της “τρέλας” του Παντζιαρά ήταν ένας αγώνας κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό όπου αν και αγωνιζόταν με καρφιά στο χέρι πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση βοηθώντας τον “Θεό” να προκριθεί.

Επέστρεψε από την Ελλάδα στον ΑΠΟΕΛ το 1985 και πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 1986 (το δεύτερο του μετά από αυτό του 1973) πριν τελειώσει την καριέρα του στον Απόλλωνα το 1988.

5
Μάκης Αλκιβιάδης

Για 21 χρόνια (1960-1981) ήταν ο φύλακας – άγγελος της εστίας της ΕΠΑ Λάρνακας. Πανύψηλος τερματοφύλακας, αγωνίστηκε μέχρι τα 36 του σε μια εποχή που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αποχωρούσαν στα 30 τους και σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές (όπως και οι περισσότεροι σε αυτή τη λίστα). Είναι εξάλλου και ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την φανέλα της ΕΠΑ ξεπερνώντας τις 400.

Πορτιέρε με απίστευτα αντανακλαστικά και αλτικότητα παρά το μεγάλο του ύψος κέρδισε τον θαυμασμό φίλων και αντιπάλων, ήταν μέλος της ομάδας που πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα των κιτρινόμαυρων την περίοδο 1969-70.

Κατέγραψε 16 συμμετοχές με την φανέλα της Εθνικής Κύπρου, δέχτηκε αρκετές προτάσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα (Ολυμπιακός Πειραιώς) όμως δεν αποχωρίστηκε ποτέ την αγαπημένη του ΕΠΑ. Έφυγε από την ζωή το 2014 σε ηλικία 70 ετών.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending