fbpx

5 τρόποι να βοηθήσεις ένα φίλο σου που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα!

Παρόλο που μεγάλωσα σε ένα σπίτι καπνιστών, παρόλο που όλοι μου οι φίλοι -αν όχι όλοι, σίγουρα η πλειοψηφία- καπνίζουν, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.

Μπορώ να αριθμήσω ένα σορό λόγους για τους οποίους δεν με τράβηξε ποτέ να καπνίσω, ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα μας!

Κι όταν ένας φίλος μου ανακοινώσει πως πήρε την απόφαση να το κόψει, οφείλω να τον στηρίξω σε αυτή του την προσπάθεια, διότι σαν καλή φίλη θέλω το καλό του.

Ως μη καπνίστρια, αναγνωρίζω τα θετικά που κερδίζεις όταν δεν είσαι καπνιστής. Όλο αυτό όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το άλφα και το ωμέγα είναι, βεβαίως, η ψυχολογία.

Αυτοί είναι οι 5 κανόνες που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για να στηρίξεις επιτυχώς το φίλο ή τη φίλη σου!

 

1
ΚΑΝΟΝΑΣ #1 – ΜΗΝ τον κρίνεις σε καμία περίπτωση

Τι εννοώ; Αν σου έχει ανακοινώσει ότι θα κόψει το κάπνισμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κόψει αμέσως.

Αν και είμαι της σχολής “κόβω μια και καλή το σχοινί”, είναι γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που πραγματοποιούν βήμα-βήμα το στόχο τους.

Επομένως, αν έπινε 20 τσιγάρα την ημέρα και τώρα προσπαθώντας να το κόψει πίνει μόνο 5, επικρότησε την προσπάθειά του αντί να του ασκήσεις κριτική.

2
ΚΑΝΟΝΑΣ #2 – ΜΗΝ τον κάνεις να νιώσει ότι απαγορεύεται να καπνίσει

Ο άνθρωπος, εκ φύσεως, πράττει βάσει της αντιδραστικότητας. Με λίγα λόγια, του επέβαλες να κάνει κάτι; Εε, θα κάνει ακριβώς (μα ακριβώς όμως) το αντίθετο.

Οπότε, αν βρίσκεται σε πειρασμό και είναι έτοιμος να υποκύψει, απότρεψέ τον με κάτι του τύπου: “Κοίταξε, εννοείται πως άμα θες να καπνίσεις, μπορείς. Απλώς ρε φίλε σκέψου πόσο καλά τα κατάφερες μέχρι τώρα και πόσο όμορφα νιώθεις. Αλήθεια, δεν νιώθεις αναζωογονημένος και καθαρός; Βέβαια, δική σου είναι η επιλογή… Χάιντε στην υγειά μας“.

Κχμ κχμ… Εντάξει, το λες και λιγάκι ψυχολογικό πόλεμο. Όμως πολύ πιο διακριτικός από το να αρχίσεις τις φωνές και την κριτική!

3
ΚΑΝΟΝΑΣ #3 – Υπομονή

Θα ακούσεις πολλά, μα πάρααααα πολλά. Όταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, πιθανότατα να αποκτήσει “μερικά” επιπρόσθετα “νευράκια”. Όσοι το περάσατε, βάζω στοίχημα ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι θέλω να πω.

Δείξε κατανόηση και αν βγει εκτός ελέγχου, με ψυχραιμία πάντα, εξήγησέ του ότι τον καταλαβαίνεις και πως είναι λογικό να νιώθει έτσι.

Υπενθύμισέ του τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής και πόσο μεγάλη διαφορά έχει κάνει στη φυσική του κατάσταση η αποχή από το τσιγάρο (όσοι το κόψανε έστω και για λίγο διάστημα αντιλαμβάνονται τη διαφορά).

Ποτέ με ύφος επιβλητικό, αλλά πάντα με κατανόηση και συμπαράσταση.

4
ΚΑΝΟΝΑΣ #4 – Γυμναστείτε ασύστολα!

Παρότρυνε τον -σχεδόν- πρώην καπνιστή φίλο σου να ξεκινήσει σωματική άσκηση!

Ποδήλατο, τροχάδι, γυμναστήριο, ένα άθλημα τέλος πάντων, ο,τιδήποτε τον κρατά απασχολημένο και του βγάζει όλη του την ένταση (και τα πιο πάνω “νευράκια”. Τι νευράκια δηλαδή; Την παραλίγο… σχιζοφρένεια).

Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσει και στην πράξη ότι η αποχή του από το τσιγάρο του έχει επιφέρει πολλά θετικά, όπως την αντοχή και την όρεξη.

5
ΚΑΝΟΝΑΣ #5 – Όλα θα πάνε καλά

Αν υποκύψει και αρχίσει ξανά το κάπνισμα, κάνε τον να καταλάβει ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Μην τον αφήσεις να απογοητευτεί, υπενθυμίζοντας του πως όλον αυτό τον καιρό έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια που τον “εκπαίδευσε” για την επόμενη, και πιθανότατα πιο επιτυχημένη, που θα κάνει στο μέλλον.

Εσύ στηρίζεις τους φίλους σου με κάποιον από αυτούς τους τρόπους ή έχεις κάτι άλλο υπόψη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending