fbpx

5+1 ποδοσφαιρικά γεγονότα που δεν θυμάσαι αν γεννήθηκες μετά το 1995!

Κοιτάζεις το ημερολόγιο, 2017 γράφει και σκέφτεσαι πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος. Λες και ήταν χτες πού έπαιζες στη γειτονιά, λες και ήταν χτες πού πήγες για πρώτη φορά δημοτικό, πού πήγες για πρώτη φορά να δεις ποδόσφαιρο.

Δυσκολεύεσαι να το συνειδητοποιήσεις και αναπολείς το παρελθόν. “Ρε αφού προχτές ήταν που εθώρουν τον Rauffmann, τον Gogic, τον Spoljaric, τον Γιάννο Ιωάννου να αλωνίζουν μεσ’ τα γήπεδα, περιπαίζεις με;

Αυτές είναι οι σκέψεις που είναι πολύ πιθανόν να κάνει κάποιος 25άρης και βάλε. Έλα όμως που στο ποδόσφαιρο τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που είναι πολύ πιθανόν ένας 20άρης να μην έχει ιδέα από τις δικές σου αναμνήσεις.

Κάπως έτσι, μαζέψαμε 5+1 ποδοσφαιρικά γεγονότα που αν γεννήθηκες μετά το 1995 οι πιθανότητες να τα θυμάσαι είναι ελάχιστες και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι (και αν είσαι 25άρης θυμήσου τα μαζί μας, αν είσαι 20άρης πάρε μια γεύση από το κυπριακό ποδόσφαιρο των ’90s):

 

1
Ντέρμπι στο Μακάρειο

Το Μακάρειο έζησε μεγάλες στιγμές, ειδικά την δεκαετία του ’80 και του ’90. Ντέρμπι που έκριναν τίτλους, ντέρμπι των αιωνίων της Λευκωσίας, τελικοί κυπέλλου και παιχνίδια της Εθνικής είναι όλα αποτυπωμένα στην αύρα που εκπέμπει το στάδιο της πρωτεύουσας.

Από το 1999 όταν και άνοιξε τις πύλες του το νέο ΓΣΠ, μπήκε στο περιθώριο, με την μαγεία που έζησαν όμως όσοι απόλαυσαν ντέρμπι στο Μακάρειο να μην περιγράφεται! Αν και δεν ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μοναδική με σχεδόν πάντα γεμάτες κερκίδες.

2
Την συμμετοχή του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ στο πρωτάθλημα!

Οι 2 από τις 3 ομάδες της Λάρνακας μέχρι το 1994 όταν και αποφασίστηκε η συγχώνευση τους και η δημιουργία της ΑΕΚ, Πεζοπορικός και ΕΠΑ, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Λάρνακα ειδικά στα πρώτα δύσκολα χρόνια του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Αφού διαλύθηκαν όμως το 1994 ο σημερινός 20άρης, ακόμα και 25άρης αποκλείεται να θυμάται τον Πιολά και τους κιτρινόμαυρους να παίζουν στο πρωτάθλημα μας.

3
Την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1994 από τον Απόλλωνα στο τελευταίο λεπτό!

Το πρωτάθλημα του 1993 – 94 ήταν από τα πλέον συγκλονιστικά στην ιστορία. Απόλλωνας και Ανόρθωση διεκδικούσαν τον τίτλο με μανία. Η τελευταία αγωνιστική βρήκε την ομάδα της Λεμεσού να προηγείται στη βαθμολογία της Κυρίας με 2 βαθμούς (60 ο Απόλλωνας, 58 η Ανόρθωση).

Η Ανόρθωση νίκησε την ΕΠΑ με 5-0 και περίμενε το αποτέλεσμα στο Τσίρειο στο ντέρμπι Απόλλωνας – Ομόνοια για να δει αν θα στεφόταν πρωταθλήτρια.

Στη Λεμεσό το παιχνίδι ήταν στο 1-1 όταν στο 88′ ο Spoljaric με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-1 και χάρισε στους γαλάζιους το 2ο τους πρωτάθλημα αφήνοντας την βαρωσιώτικη ομάδα στα κρύα του λουτρού.

4
Το πρωτάθλημα 3 γύρων το 1995!

Από το 2008 το πρωτάθλημα μας τελειωνει με τα play – off. Πριν το 2008 όμως η δομή του πρωταθλήματος ήταν 2 γύροι, όλοι παίζουν με όλους μέσα – έξω και τέλος.

Με εξαίρεση βέβαια το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95 και το πειραματικό πρωτάθλημα των 3 γύρων. Οι 2 πρώτοι γύροι έγιναν όπως περιγράψαμε πιο πάνω ενώ στον τρίτο η κάθε ομάδα αντιμετώπισε όλες τις υπόλοιπες με την έδρες να καθορίζονται με βάση την βαθμολογία στο τέλος του δεύτερου γύρου.

Πρωταθλήτρια σε αυτόν τον μαραθώνιο 33 συνολικά αγωνιστικών αναδείχτηκε η Ανόρθωση

5
Την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ανόρθωση το 1999 στη διαφορά τερμάτων!

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1998-99 ήταν μια μάχη ανάμεσα σε 2 ισάξιους αντιπάλους, την Ανόρθωση και την Ομόνοια. Διαθέτοντας και οι 2 ομάδες παιχταράδες φαινόταν από νωρίς πως ο πρωταθλητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως και τελικά έγινε.

Οι 2 μονομάχοι τελείωσαν το πρωτάθλημα με 21 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα μένοντας έτσι στην ισοβαθμία με 67 βαθμούς.

Πώς κρίθηκε ο πρωταθλητής; Στην διαφορά τερμάτων αφού τότε δεν ίσχυε ο κανόνας για τα μεταξύ των 2 ομάδων αποτελέσματα! Εκεί οι κυανόλευκοι της Αμμοχώστου είχαν σαφέστατο προβάδισμα απέναντι στους πράσινους με μια διαφορά τερμάτων +67 έναντι +56 που είχε η λευκωσιάτικη ομάδα.

6
Κύπελλο Κυπελλούχων

Το Κύπελλο Κυπελλούχων είναι μια τελείως άγνωστη διοργάνωση για όσους γεννήθηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 και μέσα στο 2000. Από το 1960, όμως, μέχρι και το 1999 οι κυπελλούχοι ολόκληρης της Ευρώπης συμμετείχαν σε μια διοργάνωση μόνοι τους.

Στη διοργάνωση συμμετείχε και η εκάστοτε κυπελλούχος μας με την Barcelona να είναι η πολυνίκης του θεσμού με 4 κατακτήσεις. Με το πέρασμα των χρόνων το κύπελλο Κυπελλούχων όλο και έχανε το ενδιαφέρον του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την περίοδο 1999-2000 να σταματήσει να υπάρχει και οι κυπελλούχοι να συμμετέχουν στο κύπελλο UEFA, το σημερινό Europa League.

Εσύ πρόλαβες κάποιο από αυτά τα ποδοσφαρικά γεγονότα; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending