5 θυσίες που κάνει κάθε αθλητής στην καθημερινότητα του!

Electrical & Computer Engineering
wallpapertag.com

Τις περισσότερες φόρες όταν αναφερόμαστε σε κάποιον αθλητή τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε είναι με την πορεία της καριέρας του, τις επιδόσεις του, τον μισθό του (αν είναι επαγγελματίας), τα βραβεία, την αναγνώριση, ακόμα και την προσωπική του ζωή…

Πόσες φορές όμως προβληματιστήκαμε για το τι έχει περάσει και τι έχει στερηθεί για να φτάσει εκεί που έφτασε; Έχεις αναλογιστεί ποτέ την φράση “Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει μια χαμένη νεότητα”;

Οι θυσίες είναι πραγματικά πολυάριθμες και διαφορετικές στο είδος τους, θυσίες οι οποίες αφορούν απολαύσεις, συναισθήματα, συνήθειες και τρόπο ζωής.

Πιο κάτω σου παραθέτουμε τους 5 κυριότερους περιορισμούς – θυσίες ενός επαγγελματία αθλητή:

 

1Νυχτερινή ζωή

thewallpaper.co

Παρασκευή βράδυ…Σάββατο βράδυ, εσύ ετοιμάζεσαι να βγεις… Έχεις ήδη κανονίσει με δύο κολλητούς και 2 φίλες, ποιο club θα επισκεφθείτε… Τελευταία στιγμή παίρνεις τηλέφωνο και τον ποδοσφαιριστή φίλο σου για να τον καλέσεις.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά θα πάρεις αρνητική απάντηση, αφού η πρωινή προπόνηση ή ο αυριανός αγώνας απαιτούν την παρουσία του στο κρεβάτι από νωρίς ώστε η επόμενη μέρα να τον βρει με ξεκούραστο σώμα και καθαρό μυαλό, χωρίς αλκοόλ, χωρίς νικοτίνη και χωρίς βαρετό το κεφάλι απ’ τη δυνατή μουσική και τον καπνό.

Εσύ θα κλείσεις βιαστικά το τηλέφωνο για να ετοιμαστείς. Αυτός θα κλείσει νωχελικά το ακουστικό και θα βυθιστεί για ακόμα μια φορά στις σκέψεις του: “Αξίζει ο κόπος; Θα ανταμειφθώ πραγματικά ποτέ;”

2Κίνδυνος

wallpapertag.com

Δεν είναι λίγα τα αθλήματα στα οποία οι αθλητές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή τους, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί της Formula ή όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες.

Οι τραυματισμοί υπάρχουν σε όλα τα αθλήματα ανεξαιρέτως, ωστόσο σε ορισμένα ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος και σε άλλα μικρότερος. Το σίγουρο είναι πως όλα απαιτούν ρίσκο και γενναιότητα, ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με την υγεία τους.

3Περιορισμένες διακοπές

wallpapertag.com

Τα διαστήματα τα οποία για αρκετούς από εμάς αποτελούν μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, για τους αθλητές αποτελούν περίοδο προετοιμασίας και σκληρής προπόνησης.

 Τέτοια διαστήματα είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, οι γιορτές των Χριστουγέννων, το Πάσχα και όλες οι μέρες που για τα υπόλοιπα επαγγέλματα αποτελούν μέρες δημόσιας αργίας.

Οι διαθέσιμες μέρες ξεκούρασης για τους αθλητές είναι ελάχιστες και στο πρόγραμμα αυτό συχνά καλείται να προσαρμοστεί και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

4Ελάχιστος ελεύθερος χρόνος

wallpapertag.com

Παράπονα από τους φίλους, από την οικογένεια, από τον/την σύντροφο, ακόμα και από τον ιδιοκτήτη του γειτονικού cafe για το πόσο λίγο χρόνο περνά μαζί τους!

Και πώς να εξηγήσει πως δεν είναι επιλογή του; Ο επαγγελματίας και σωστός αθλητής, συχνά αναγκάζεται να στερηθεί τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο χρόνος που περνά μαζί τους ποτέ δεν είναι αρκετός και το καθήκον τον καλεί καθημερινά, 7 μέρες την εβδομάδα…

Για αυτόν είναι πιο δύσκολο και από τους ”παραπονούμενους”, καθώς καλείται ο ίδιος να θέσει τα όρια του και τα ωράρια του ακόμα και αν υπάρχουν στιγμές που δεν είναι και ότι καλύτερο τα ”όχι” που θα ξεστομίσει.

5Διατροφή

oakvillegym.com

Μία από τις μεγαλύτερες θυσίες: Το να σου καθορίζουν τι θα φας και πότε, αναμφίβολα αποτελεί “βασανιστήριο”.

Υπάρχουν αρκετά αθλήματα στα οποία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην διατροφή με εκνευριστική προσοχή τόσο στην ποιότητα του φαγητού όσο και στην ποσότητα.

Το φαγητό αποτελεί μία από της καλύτερες απολαύσεις στην ζωή. Οι αθλητές λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό, την στερούνται!

Πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία του κάθε αθλητή βρίσκονται ώρες ιδρώτα και κούρασης, βρίσκονται στιγμές απογοήτευσης ή μικρές αποτυχίες, στερήσεις, άγχος, μια αφέλεια που δεν πρόλαβε να ζήσει. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και όσο και να προσπαθήσει κάποιος να μπει στην θέση τους, ποτέ δεν θα ταυτιστεί απόλυτα μαζί τους αν δεν είναι και ο ίδιος αθλητής. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το άθλημα, από το φύλο, από την αποτυχία ή την επιτυχία,χειροκρότησε τον. Το αξίζει!

Δες επίσης: Αυτοί είναι οι μεγάλοι αθλητές που… έκλαψαν!