fbpx

5 ομάδες που μοιάζει δύσκολο να κατακτήσουν ξανά το Champions League!

Τα τελευταία 5 χρόνια το Champions League μετατράπηκε σε ισπανική υπόθεση. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι από το 2014 μέχρι το 2018 κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο 4 φορές η Real Madrid και 1 η Barcelona;

Γενικότερα όμως, από το rebranding του 1992 και τη μετονομασία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε Champions League, μόνο το 2004 ζήσαμε τελικό χωρίς ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο, αυτόν ανάμεσα σε Porto και Monaco.

Κατά την πρώτη μορφή της διοργάνωσης υπήρξαν νικήτριες ομάδες στον θεσμό που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει αδύνατο να επαναλάβουν τον θρίαμβο τους.

Παρακάτω λοιπόν θα δεις 5 ομάδες που κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά μοιάζει απίθανο να κατακτήσουν το Champions League:

1
Hamburg

Μπορεί σήμερα το Αμβούργο να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην 131χρονη ιστορία του στην 2.Bundesliga, αλλά στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80 ήταν μια από τις πλέον υπολογίσιμες ομάδες στην Ευρώπη!

Το 1980 έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Nottingham Forest του Brian Clough, αλλά το 1983 στέφθηκε πρωταθλήτρια και μάλιστα με στυλ, αφού επικράτησε της Juventus με 1-0.

Ο τελικός έγινε στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα με την ομάδα του μεγάλου Ernst Happel να κατεβαίνει ως αουτσάιντερ. Είχε άλλωστε να αντιμετωπίσει ποδοσφαιριστές όπως τους Zoff, Gentile, Scirea, Rossi, Platini και Boniek.

Χάρη σε ένα τέρμα όμως του Felix Magath μόλις στο 9′, ο “Δεινόσαυρος” έφτασε στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας του!

2
Red Star Belgrade

Το 1991 ο Ερυθρός Αστέρας έγινε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γιουγκοσλαβική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών!

Το 1991 στις τάξεις της ομάδας της Σερβίας υπήρχαν παίχτες όπως οι Procinecki, Sinisa Mihajlovic, Belodedici, Savicevic αλλά και τους Sabanadzovic (που αργότερα αγωνίστηκε σε ΑΕΚ Αθηνών και Ολυμπιακό Πειραιώς), Binic (που πέρασε από τον ΑΠΟΕΛ), Momcilovic (που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΛ).

Παρουσιάζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο (σκόραρε 19 τέρματα στην πορεία προς τον τελικό) και αποκλείοντας την Bayern Munich στα ημιτελικά, ο Ερυθρός Αστέρας τέθηκε αντιμέτωπος με τη γαλλική Marseille στον τελικό.

Σε αυτό που ο Sinisa Mihajlovic περιέγραψε αργότερα σαν “τον πιο ανιαρό τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης” οι 2 ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 0-0 και έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι.

Εκεί, ο Manuel Amoros αστόχησε, οι Γιουγκοσλάβοι ήταν εύστοχοι και στις 5 εκτελέσεις και κατέκτησαν το τρόπαιο!

3
Aston Villa

Το Birmingham πρέπει να ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη να ζει κάποιος στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’80, ποδοσφαιρικά πάντα μιλώντας.

Αυτό γιατί η Aston Villa επανήλθε στους τίτλους πρωταθλήματος μετά από 70 χρόνια (πρωταθλήτρια 1981), κάτι που της έδωσε και το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1982.

Έλα όμως που όχι απλά συμμετείχε, αλλά έφτασε μέχρι το τέλος κατακτώντας το; Στον τελικό μάλιστα αντιμετώπισε τη μεγάλη Bayern Munich του Rummenigge και του Breitner και είδε τον τερματοφύλακα της, Jimmy Rimmer να αποχωρεί τραυματίας μόλις στο 9′.

Με τον Nigel Spink όμως να τον αντικαθιστά επάξια, κάνοντας το ματς της ζωής του και χάρη σε ένα τέρμα του Peter Withe στο 67′, οι “χωριάτες” έφτασαν στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ!

Αγωνιζόμενη εδώ και 3 χρόνια στην Championship, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ζήσει ξανά στιγμές 1982…

4
Steaua Bucuresti

“Bravo, Duckadam”, φώναζε δυνατά ο Ρουμάνος σχολιαστής στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1986 ανάμεσα στην Steaua και την Barcelona.

Αυτό γιατί ο Ρουμάνος τερματοφύλακας απόκρουσε και τα 4 πέναλτι των blaugrana χαρίζοντας τον τίτλο στην ομάδα του Βουκουρεστίου παίρνοντας και τον χαρακτηρισμό “ήρωας της Σεβίλλης” (στάδιο στο οποίο έγινε ο τελικός).

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, έχοντας στη σύνθεση τους παίκτες όπως οι Laszlo Boloni (αργότερα προπονητής στον ΠΑΟΚ) και Anghel Iordanescu (μετέπειτα προπονητή της Ανόρθωσης) οι Ρουμάνοι έμειναν στο 0-0 στην κανονική διάρκεια του τελικού, οδηγώντας το ματς στα πέναλτι, εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Helmuth Duckadam.

To 1989 η ομάδα του στρατού έφτασε ξανά στον τελικό χάνοντας όμως από την Milan του Arrigo Sacchi με 4-0.

5
Feyenoord

Πριν από τον μεγάλο Ajax του Johan Cruyff, ήταν η Feyenoord του Ernst Happel που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, κάνοντας το μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο!

To 1970 και αφού απέκλεισε στο δρόμο προς τον τελικό του San Siro την Milan του Gianni Rivera, αντιμετώπισε εκεί άλλο ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο της εποχής: την Celtic του Jock Stein που 3 χρόνια πριν έγινε η πρώτη βρετανική ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στον τελικό, λοιπόν, η “ομάδα του λαού” έχοντας στη σύνθεση της παίχτες όπως οι Wim Jansen και Willem van Hanegem (μέλη της εθνικής Ολλανδίας στα Μουντιάλ του 1974 και 1978) νίκησε στην παράταση τη Celtic με 2-1.

Μπορεί κάποια από αυτές τις ομάδες να κατακτήσει ξανά το Champions League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending