fbpx

5 ομάδες που έπαιξαν στους “8” του Κυπέλλου Κύπρου και ίσως δεν το ήξερες!

Ανέκαθεν το κύπελλο ως διοργάνωση είχε τη φήμη του απρόβλεπτου, του ιδιαίτερου θεσμού από την άποψη ότι έδινε το δικαίωμα στις “μικρές” ομάδες να κάνουν την έκπληξη και να διακριθούν.

Οι εκπλήξεις, άλλωστε, δεν έλειψαν ποτέ από τον θεσμό έστω και αν σε άλλες, πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες από την Κύπρο είναι σαφώς συχνότερες.

Και ενώ ίσως θυμάσαι ακόμα την παρουσία του Ερμή ή και του Διγενή Μόρφου σε τελικό κυπέλλου (2014 και 2005 αντίστοιχα) ή ακόμα και την κατάκτηση του κυπέλλου από τον ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας το 2009, ίσως δεν θυμάσαι πως υπήρξαν ομάδες που έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, γεγονός ιδιαίτερο γι’ αυτές.

Πιο κάτω μπορείς να δεις 5 από αυτές:

1
ΑΥΜΑ

Armenian Young’s Men Association ή Ένωση Αρμενίων Νέων. Αυτό σημαίνουν τα αρχικά ΑΥΜΑ.

Η ομάδα της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1934, το 1945 εντάχθηκε στην ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας και μέχρι το 1962 συμμετείχε σε όλα τα πρωταθλήματα και κύπελλα.

Από το 1948 μέχρι το 1953 αγωνίστηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως μέσα στα χρόνια κέρδισε τον χαρακτηρισμό “η συμπαθητική ΑΥΜΑ” για το πειθαρχημένο και καθαρό ποδόσφαιρο που έπαιζε.

2
Δόξα Κατωκοπιάς

Τρεις φορές αγωνίστηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κύπρου η Δόξα και στις 2 από αυτές προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά!

Συγκεκριμένα, η πρώτη μεγάλη διάκριση για τους Κατωκοπίτες ήρθε το 2014, όταν απέκλεισε τον ΑΣΙΛ στον Α’ γύρο, τον Ολυμπιακό στο Β’ γύρο και την Ένωση Νέων Παραλιμνίου στα προημιτελικά.

Στα ημιτελικά βρήκε μπροστά της τον μετέπειτα κυπελλούχο ΑΠΟΕΛ και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 8-1 (4-1, 4-0).

Η 2η φορά που η προσφυγική ομάδα έφτασε μακριά στο κύπελλο ήταν το 2017. Αποκλείοντας κατά σειρά τον Ερμή και την Αναγέννηση Δερύνειας, έφτασε στα προημιτελικά όπου και λύγισε τον Ολυμπιακό.

Στα ημιτελικά, όμως, βρήκε και πάλι μπροστά της τον ΑΠΟΕΛ και αποκλείστηκε δεχόμενη 2 ήττες (0-2, 0-5).

Η 3η φορά που οι πράσινοι προχώρησαν στον θεσμό ήταν πέρσι, τη σεζόν 2017-18. Αρχικά, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στον Β’ γύρο αποκλείοντας την Ομόνοια (2-3, 1-1).

Στα προημιτελικά βρήκαν μπροστά τους την Πάφος FC και αποκλείστηκαν στο νήμα με συνολικό σκορ 3-4 (2-2, 1-2).

3
Αναγέννηση Δερύνειας

42 συμμετοχές στο κύπελλο Κύπρου μετρά στην ιστορία της η Αναγέννηση Δερύνειας, φτάνοντας 2 φορές μέχρι τα προημιτελικά.

Η πρώτη ήταν τη σεζόν 1989-90, όταν ως ομάδα Β’ Κατηγορίας απέκλεισε τον Όλυμπο Ξυλοφάγου, την ΠΑΕΕΚ, τον Διγενή Ακρίτα Ύψωνα, πριν αποκλειστεί στα προημιτελικά από τον Άρη (0-1, 1-6).

Η δεύτερη ήταν το 1997-98 (φώτο ομάδας πιο πάνω) όταν αποκλείοντας την ΑΕΚ/Αχιλλέας Αγίου Θεράποντα και την ΑΕΛ βρέθηκε στη φάση των “8”. Εκεί έπεσε πάνω στον Εθνικό Άχνας και αποκλείστηκε δύσκολα με συνολικό σκορ 4-3 (1-1, 2-3)

4
Ακρίτας Χλώρακας

39 φορές συμμετείχε στο κύπελλο ο Ακρίτας Χλώρακας. Από όλες τις συμμετοχές του όμως, αυτή της σεζόν 1990-91 κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του παφίτικου σωματείου.

Ήταν τότε που ο Ακρίτας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, αγωνιζόμενος στη Β’ Κατηγορία. Αρχικά, οι πράσινοι απέκλεισαν τον Τριπτόλεμο Ευρύχου, πριν υποτάξουν την Αλκή και ακολούθως τον Ονήσιλο Σωτήρας.

Στα προημιτελικά, όμως, η Ομόνοια (που κατέκτησε μετά το κύπελλο) ήταν πολύ ψηλό εμπόδιο με τον Ακρίτα να αποκλείεται δεχόμενος 2 ήττες (2-0, 3-0)

5
Ονήσιλος Σωτήρας

Στην μόλις 3η του συμμετοχή στο κύπελλο Κύπρου ο Ονήσιλος Σωτήρας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Ήταν τη σεζόν 1986-87 όταν η ομάδα της επαρχίας Αμμοχώστου έφτασε μέχρι τις καλύτερες 8 ομάδες του θεσμού.

Αυτό έγινε αφού ο Ονήσιλος απέκλεισε την ΠΑΕΕΚ στον Β’ προκριματικό γύρο, την Ομόνοια Αραδίππου στον Α’ γύρο και τον Ακρίτα Χλώρακας στον Β’ γύρο. Στους “8” όμως συνάντησαν τη Σαλαμίνα που τους απέκλεισε με συνολικό σκορ 3-1 (3-1, 0-0).

Ποιες άλλες μικρές ομάδες ξέρεις που έφτασαν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending