fbpx

Οι 5+1 παίκτες που μας έκαναν να ερωτευτούμε το κυπριακό ποδόσφαιρο!

Θεωρούμε πως δεν υπάρχει εκεί έξω κάποιος που να μεγάλωσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90-αρχές των ’00s και να μην τη θεωρεί την καλύτερη εποχή!

Όλα φαίνονταν πιο απλά, πιο εύκολα, ενώ ακόμα και στο ποδόσφαιρο μας δεν είχαμε περάσει ακόμα στην εποχή του επαγγελματισμού με όλα τα καλά και κακά που έχει.

Ήταν και μια εποχή που οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές είχαν τη μερίδα του λεόντος στις εντεκάδες των ομάδων μας, δίνοντας μας μια ώθηση παραπάνω να ερωτευτούμε το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Παρακάτω επιχειρούμε να αναδείξουμε τους 5+1 ποδοσφαιριστές που μας έκαναν να ασχοληθούμε σοβαρά με το ποδόσφαιρο μας.

Δες ποιοι είναι:

1
Γιαννάκης Οκκάς

Καταρχάς, το “Γιαννάκης” γράφτηκε σκόπιμα μιας και έτσι τον μάθαμε από τα πρώτα του βήματα στη Νέα Σαλαμίνα.

Εντυπωσίαζε από τότε με την προοπτική του και με την τεχνική του κατάρτιση να είναι κάτι παραπάνω από άρτια, ενώ ακολούθησε η πρώτη θητεία στην Ανόρθωση και η καταξίωση.

Ακόμα και όταν επέστρεψε από την Ελλάδα, έχοντας μπει πλέον στα 30 του έβλεπες πως έκανε πράγματα με την μπάλα που πολύ λίγοι Κύπριοι μπορούσαν να κάνουν. Γι’ αυτό και αρκετά από τα παιδιά των ’90s ονειρεύονταν να γίνουν σαν τον Οκκά!

2
Νίκος Παναγιώτου 

Πέρα από τα οποιαδήποτε σωματικά προσόντα, το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κατέχει ένας τερματοφύλακας είναι προσωπικότητα και αυτό το είχε σε υπερθετικό βαθμό ο Νίκος.

Τον θεωρούμε τον καλύτερο Κύπριο τερματοφύλακα όλων των εποχών γι’ αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του!

Ήταν πραγματικός κέρβερος κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης και της Εθνικής Κύπρου, το Α και το Ω της ομάδας που έστησε ο αείμνηστος Dusan Mitosevic και κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο μας στα ’90s, τυγχάνοντας καθολικής αναγνώρισης από συμπαίκτες και αντιπάλους.

3
Μιχάλης Κωνσταντίνου

sdna.gr

Ήμασταν τυχεροί σαν γενιά που απολαμβάναμε μαζί στην Εθνική Οκκά και Κωνσταντίνου, αυτό είναι το σίγουρο!

Δεν είδαμε πολλούς φορ με ύψος 1,90 να είναι τόσο καλοί με την μπάλα στα πόδια και καθόλου τυχαία δεν αποκαλούσαν τον Μιχαλάκη “τανκ”, αφού το μαρκάρισμα του ήταν εφιάλτης για κάθε αμυντικό.

Η καριέρα του σπουδαία και γνωστή με την παρουσία του στην Ελλάδα να παραμένει αξέχαστη, αλλά και σε μεγάλο βαθμό φάρος για όσους θέλουν να κάνουν καριέρα ως ποδοσφαιριστές.

Όταν ο ίδιος ο Παραλιμνίτης παραδέχθηκε πως θα μπορούσε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη καριέρα, αλλά αδίκησε ο ίδιος τον εαυτό του, αυτό λέει πολλά για την αγωνιστική αξία του “Μιχαλάκη είσαι τρέλα”!

4
Πάμπης Αντρέου

Την ώρα που στην Ιταλία μάγευε ο Roberto Baggio, στη Νέα Σαλαμίνα είχαν να υπερηφανεύονται για τον δικό τους Baggio, τον Πάμπη Αντρέου.

Όπως και ο μεγάλος Ιταλός, ο Πάμπης ήταν μεσοεπιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα (αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1995) και ηγέτης μιας φουρνιάς ποδοσφαιριστών που καθιέρωσε ξανά τη Σαλαμίνα ανάμεσα στους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η διετία του στην Ανόρθωση ήταν η ευκαιρία που του χρωστούσε η ιστορία να πανηγυρίσει τίτλους, κάτι που για διάφορους λόγους δεν κατάφερε στη Σαλαμίνα.

Για ‘μας, ο Πάμπης ήταν ίσως ο μεγαλύτερος “regista” (κατά τους Ιταλούς ο playmaker) που υπήρξε τη συγκεκριμένη εποχή στο κυπριακό ποδόσφαιρο και ένας από τους πραγματικούς ρομαντικούς του ποδοσφαίρου μας.

5
Πανίκος Ξιούρουππας

Facebook.com@panicos.xiourouppas

Η γενιά μας πρόλαβε τον Πανίκο Ξιούρουππα στα τελειώματα της καριέρας του, αλλά ήταν αρκετό το διάστημα αυτό για να τον “σταμπάρει” το μυαλό μας σαν ένα εξαιρετικά αξιόπιστο επιθετικό-killer (του είδους που σχεδόν όλα τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν).

Πολύ καλός και με την μπάλα στα πόδια και με το κεφάλι, έζησε μεγάλες στιγμές με την Ομόνοια, καταφέροντας διακρίσεις, όμως, και με τις φανέλες της ΑΕΚ και της Ανόρθωσης στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Το πιο σημαντικό, όμως, χαρακτηριστικό του “Ξιούρου” ήταν ότι ποτέ δεν προκάλεσε κανένα, με το έργο του στην “Ηλιαχτίδα Ζωής” να είναι χαρακτηριστικό του “ποιόν” του μεγάλου γκολτζή!

6
Νίκος Νικολάου

anorthosis24.net

Η πραγματική καταξίωση ήρθε για τον Νίκο στα τελευταία στάδια της καριέρας του, αλλά από νωρίς έδειχνε πως πρόκειται για πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή.

Χαρακτηριστικά χρησιμοποιήθηκε σε ως πλάγιο μπακ, σέντερ μπακ, αμυντικό χαφ, επιθετικό χαφ και κρυφός φορ, όλες σχεδόν τις θέσεις, δηλαδή, εκτός από τερματοφύλακας και σε όλες κατάφερε να διακριθεί!

Ήταν το στυλ του Νίκου, τέτοιο, που έπαιζε πολύ περισσότερο με το μυαλό, παρά με τα πόδια, ενώ είναι και ένα από τα καλύτερα παιδιά στο χώρο, κάτι που τον κάνει να χαίρει καθολικής εκτίμησης από όλους όσους ασχολούνται!

Εσένα ποιος σε έκανε να ερωτευτείς το κυπριακό ποδόσφαιρο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending