fbpx

Ψάχνεις κι εσύ δουλειά; Οι κυριότερες δυσκολίες 5 άνεργων Κύπριων που δεν βρίσκουν εργασία!

Πολλοί νέοι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο ανησυχούν για το μέλλον τους και για το ποια θα είναι η επαγγελματική πορεία που θα ακολουθήσουν καθώς και ποιες ευκαιρίες ανέλιξης θα έχουν.

Καταλαβαίνουμε ότι -ίσως- είναι ένα θέμα το οποίο σε απασχολεί κι εσένα, αφού στη χώρα μας υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργείας και οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ψάξιμο για δουλειά.

Γι’ αυτό θελήσαμε να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες, ρωτώντας 5 Κύπριους νέους να μας πουν γιατί δεν βρίσκουν τη δουλειά που θα ήθελαν! Έτσι θα δεις ότι δεν είσαι μόνος σ’ αυτόν τον «αγώνα» για εύρεση εργασίας!

Δες εδώ τι μας απάντησαν:

1
Μάριος, 28 ετών

Freepik.com

Τόσο εγώ, όσο -πιστεύω- και οι περισσότεροι νέοι στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό πρόβλημα στο ψάξιμο δουλειάς.

Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη πείρας που ζητά ένας εργοδότης. Ίσως να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, προσόντα, κλπ που ζητά μια θέση εργασίας, όμως, οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν επαγγελματική εμπειρία -συνήθως- πέραν των τριών χρόνων.

Πώς είναι δυνατόν να έχω μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο και να μου ζητάς πείρα, από τη στιγμή κιόλας που εσύ ο ίδιος δεν μου δίνεις την ευκαιρία να εργαστώ για να την αποκτήσω! Κάποιος πρέπει να βρεθεί να σου παρέχει αυτήν την ευκαιρία, γιατί όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Ας καταργηθούν επιτέλους τα στερεότυπα που αφορούν την επαγγελματική εμπειρία!

2
Βέρα, 24 ετών

Freepik.com

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εργασίας στην περιοχή που ζω, άρα αναγκαστικά πρέπει να ψάχνω εργασία σε πιο μεγάλες πόλεις όπως στην πρωτεύουσα, είτε στη Λεμεσό, που βρίσκονται πιο κοντά μου.

Οι αμοιβές, όμως, είναι χαμηλές και μεγάλο ποσοστό του μισθού μου το χρησιμοποιώ είτε για να γεμίζω το αυτοκίνητο βενζίνη για τις μετακινήσεις μου, είτε για ενοικίαση διαμερίσματος. Οι μισθοί που δίνονται γενικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ζωής στην Κύπρο, άρα αν επιθυμείς πλήρη ανεξαρτοποίηση από τους γονείς σου αυτό είναι δύσκολο.

3
Γιάννης, 25 ετών

Freepik.com

Εγώ για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στο ψάξιμο της δουλειάς. Όταν αποφοίτησα μου προσφέρθηκαν διάφορες ευκαιρίες εργοδότησης, αλλά η προ-κορωνοϊού εποχή -ίσως- να ήταν πιο εύκολη.

Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν το γεγονός ότι δεν είχα εμπειρία, όμως υπάρχουν ευκαιρίες και για νέους που δεν έχουν τόση εμπειρία συγκριτικά με ένα άλλο άτομο που δουλεύει χρόνια. Ξεκίνησα από κάτι μικρό και σιγά σιγά εξελίσσομαι, αφού η εταιρεία στην οποία δουλεύω παρέχει ευκαιρίες ανέλιξης.

Γενικά πιστεύω ότι -πρέπει- να δίνονται ευκαιρίες στους νέους γιατί έχουν πολλές δυνατότητες και μπορούν να προσφέρουν φρέσκες ιδέες! Έτσι κι αλλιώς όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου…

4
Μαριάννα, 26 ετών

Freepik.com

Πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα που υπάρχει -τουλάχιστον- στην Κύπρο είναι ότι σχεδόν όλα τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικία για ψάξιμο δουλειάς έχουν προσόντα! Τι εννοώ με αυτό;

Ζούμε σε μια εποχή που -αν όχι όλοι- τότε οι πλείστοι έχουμε δυνατότητα και ευκαιρίες για εκπαίδευση. Γι’ αυτό και όλοι μπορούν να εξειδικευτούν στον τομέα που θα επιλέξουν και να αποκτήσουν δεξιότητες. Έτσι, δημιουργείται ένα αρκετά «ανταγωνιστικό» περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να το παίρνουμε αρνητικά αυτό το γεγονός, γιατί ο κάθε άνθρωπος εκεί έξω μπορεί να ξεχωρίσει και πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα! Εξάλλου αν η τύχη σου δεν είναι στην Κύπρο υπάρχουν και ευκαιρίες εργοδότησης στο εξωτερικό… Μην το απορρίπτεις!

5
Αννίτα, 26 ετών

Freepik.com

Το κυριότερο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πλέον στο ψάξιμο για δουλειά είναι η πανδημία που ταλανίζει τον πλανήτη μας, από τον περασμένο Μάρτιο.

Με τα lockdowns που έγιναν, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και να απολύσουν -δυστυχώς- κόσμο γιατί δεν τους έμεινε άλλη λύση! Κάποιες επιχειρήσεις από την άλλη βρήκαν μια νέα μέθοδο για να ανταπεξέλθουν, την τηλεργασία (όπου ήταν εφικτό)!

Εύχομαι σύντομα να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και ευκαιρίες εργοδότησης στη χώρα μας γιατί είναι κρίμα για τόσους άνεργους νέους να θέλουν, αλλά να μην μπορούν να εργαστούν.

Γράψε μας και εσύ σε σχόλιο ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετώπισες στο ψάξιμο για δουλειά!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending