fbpx

Μιλήσαμε με την ομάδα που φέρνει την κυπριακή παράδοση… κοντά στη σύγχρονη βιώσιμη μόδα!

Το “Fashion Heritage Network Cyprus” (FHNC) αποτελείται από μια ομάδα νέων Κύπριων σχεδιαστών μόδας που θέλουν να αναδείξουν τη μοναδικότητα της κυπριακής κληρονομιάς μέσα από τη σύχρονη μόδα, χρησιμοποιόντας μηδενικά απόβλητα και βιώσιμα υλικά!

Τον Μάιο, η ομάδα του FHNC θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα έργα της στην Κύπρο κι εμείς μιλήσαμε με μερικά άτομα από την ομάδα για να μάθουμε περισσότερα! Μας αποκάλυψαν πώς προέκυψε η ιδέα του project, αλλά και τι να περιμένουμε να δούμε στην έκθεση που έρχεται πολύ σύντομα!

Δες πιο κάτω όσα μας είπε η ομάδα του FHNC:

– Γεια σας! Πότε & πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του “Fashion Heritage Network Cyprus” & ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου project;

Χριστίνα: Το Fashion Heritage Network Cyprus (FHNC) είναι μια νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναβιώσει την κληρονομιά της κυπριακής μόδας (και των παραδοσιακών ενδυμάτων) μέσω της σύγχρονης βιώσιμης μόδας, καινοτόμων και βιώσιμων δημιουργιών, έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινό για το αρνητικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία της μόδας στον πλανήτη!

Το FHNC ιδρύθηκε σαν μια νέα συνέχεια του Tsemberi Fashion Project, τον Ιούλιο του 2022. Η ομάδα μας αποτελείται από νέους Κύπριους σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που εξερευνούν την ομορφιά και τη μοναδικότητα της κυπριακής κληρονομιάς της μόδας, μέσω βιώσιμων σχεδίων μόδας και έργων τέχνης.

Η δουλειά των μελών του FHNC παρουσιάζεται μέσω βίντεο, ενημερωτικού υλικού στο διαδίκτυο και εκθέσεων. Επιπλέον, το FHNC φιλοξενεί εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία σχετικά με την κληρονομιά της κυπριακής μόδας και τη βιωσιμότητα.

Επιπρόσθετα, ένας από τους κυριότερους πυλώνες του προγράμματος είναι η βιώσιμη μόδα. Η βιομηχανία της μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον σύγχρονο κόσμο. Συνεπώς, η βιωσιμότητα πρέπει πλέον να είναι τρόπος ζωής για όλους μας! Θα πρέπει όλοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αλλά και τον τρόπο που χειριζόμαστε τα ρούχα μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη.

Το FHNC δεσμεύεται να δημιουργήσει ενδύματα φιλικά προς το περιβάλλον με μηδενικά απόβλητα. Επιπλέον, τα παραδοσιακά ρούχα χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα, λόγω των διαφόρων τακτικών που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (π.χ. επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση, φυσικές βαφές, ανακύκλωση), σε αντίθεση με τη χρήση της γρήγορης μόδας του σήμερα, η κυπριακή ιστορία δείχνει μια εκτίμηση σ’ αυτό που οι άνθρωποι είχαν ήδη… Έτσι, θα θέλαμε να επαναφέρουμε αυτήν την έννοια στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά σήμερα εν καιρό κλιματικής κρίσης!

Επιπλέον, ως μια δικοινοτική ομάδα, το FHNC δίνει την ευκαιρία σε άτομα από διάφορες κοινότητες να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Πιστεύουμε πώς μέσα από την τέχνη μπορούμε να πράξουμε διάλογο, να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και να προωθήσουμε τη συνεργασία στο νησί μας!

–  Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την αναβίωση των κυπριακών ρούχων; Από πού παίρνετε έμπνευση για τα σχέδια των ρούχων σας;

Χριστίνα: Τα κυπριακά παραδοσιακά ρούχα είναι μοναδικά, καθώς έχουν επηρεαστεί από τις διάφορες κοινότητες του νησιού. Το FHNC επιδιώκει την ανάδειξη αυτών των επιρροών μέσω των έργων των καλλιτεχνών.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τα παραδοσιακά ενδύματα, τις τεχνικές και τα υλικά, με ένα σύγχρονο και καινοτόμο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη το παρόν. Θέλουμε να γιορτάσουμε την κληρονομιά της μόδας μας και τη σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα, προσελκύοντας τη νεολαία.

Άννα: Η κυπριακή παράδοση και το κυπριακό στοιχείο ήταν πάντα πολύ έντονο στη ζωή μου, λόγω της οικογένειάς μου, που ασχολείται με τη χειροποίητη δημιουργία. Από μικρό παιδί έβλεπα την προγιαγιά μου να κεντά με το βελονάκι, τη γιαγιά μου στο χωριό να υφαίνει στον αργαλειό, τον πατέρα μου να καλλιεργεί τη γη, τη μητέρα μου να πλέκει και να μαγειρεύει και η μεγαλύτερη έμπνευσή μου ήταν από τον παππού μου, που αν και είναι σε μεγάλη ηλικία, ακόμη ασχολείται με το επάγγελμα του ράφτη!

Μιχάλης: Το έργο μου επικεντρώνεται στις κυπριακές γεωργικές πρακτικές, χρησιμοποιώντας προσωπικό φωτογραφικό υλικό με τον πατέρα μου κατά τη συγκομιδή ροδιών.

Rengin: Η μεγαλύτερη έμπνευσή μου είναι η ίδια η Κύπρος, το πώς ζούμε εδώ – ο τρόπος ζωής μας. Τα σχέδια που δημιουργώ για τις γυναίκες, ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πιστεύω ότι η μόδα προσθέτει στην επικοινωνία μας με όσα μας περιβάλλουν, επομένως, συνήθως προσπαθώ να πω μια ιστορία με οπτικό τρόπο.

– Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δημιουργείτε ρούχα που συνδυάζουν την κυπριακή παράδοση με σύγχρονα στοιχεία;

Άννα: Η κυπριακή παράδοση είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μου στα ρούχα που δημιουργώ, οπότε απολαμβάνω να κάνω έρευνα και να μαθαίνω περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και θέλω να φτιάχνω ρούχα που να συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή, ώστε να μπορεί κάποιος να τα φοράει καθημερινά, περνώντας την παράδοση στην επόμενη γενιά!

Μιχάλης: Κατά τη γνώμη μου, είναι ενδιαφέρον να χρησιμοποιώ παραδοσιακές εικόνες στα σχέδιά μου και να δημιουργώ κάτι νέο που να αντανακλά την προσωπική μου αισθητική, αλλά και να διηγείται μια μοναδική ιστορία.

Rengin: Όταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας, μάθαμε πολύ περισσότερα για τις παραδόσεις μας. Ως μια δημιουργική ομάδα μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας κατά τη διάρκεια του έργου, κάτι που πιστεύω ότι ενέπνευσε τους περισσότερους από εμάς ακόμη περισσότερο! Η ενσωμάτωση της κυπριακής παράδοσης στα κομμάτια μας δεν ήταν δύσκολη. Μόλις μάθαμε για τις παραδόσεις μας, καταλάβαμε τη λογική και την αποτελεσματικότητα πίσω από αυτές. Αυτές οι παραδόσεις είναι εξαιρετικές μέθοδοι βιωσιμότητας.

– Τι υλικά χρησιμοποιείτε & ποια διαδικασία ακολουθείτε για να δημιουργήσετε ένα ρούχο;

Άννα: Σε αυτό το project χρησιμοποιώ μεταχειρισμένα πουκάμισα, τα οποία αγοράζω από charity shops. Στη συνέχεια τα μεταποιώ, βγάζοντας τα κουμπιά και βάζοντας τα δικά μου, τα οποία κατασκευάζονται από όσα δέρματα έχω μαζέψει από διάφορες κατασκευές και άλλα αποκόμματα (scraps). Ακολούθως, κόβω τα δέρματα με laser cutting.

Στην πορεία τυπώνω τις φωτογραφίες που έβγαλα από χέρια της οικογένειάς μου, κατά την ώρα της ασχολίας τους με τη ραπτική ή το κέντημα, σε ειδικό χαρτί και τις τυπώνω με το μηχάνημα head press πάνω στα πουκάμισα που έχω ήδη μεταποιήσει!

Μιχάλης: Αφού επέλεξα συγκεκριμένες εικόνες από την προσωπική μου φωτογραφική συλλογή, ως τεχνουργήματα, τις συνδύασα με φωτογραφίες παραδοσιακών κυπριακών υφασμάτων χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κολλάζ για να δημιουργήσω ψηφιακά έργα τέχνης. Αυτές οι οπτικές αφηγήσεις στη συνέχεια εκτυπώνονται ψηφιακά σε σιφόν από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια!

Rengin: Για την επερχόμενη έκθεσή μας, χρησιμοποίησα υφάσματα της γιαγιάς μου από τη δεκαετία του 1940. Είναι χειροποίητα υφαντά, τα οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως ως καλύμματα κρεβατιού/σεντόνια. Είναι τόσο καλά σε ποιότητα, παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από 80 χρόνια από την παραγωγή τους. Επικεντρώθηκα στη δημιουργία σύγχρονων ενδυμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη σημερινή καθημερινή μας ζωή για να δείξουμε τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης υφασμάτων.

– Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας σας αν το επιθυμεί;

Χριστίνα: Φυσικά! Η ομάδα μας αποτελείται από 37 μέλη, οι οποίοι μένουν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Όλα τα μέλη μας εργάζονται part-time και εθελοντικά σε διάφορα τμήματα, όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιαστές μόδας/καλλιτέχνες, έρευνας, εκδηλώσεων κ.λ.π. Για να γίνει κάπιος μέλος μας θα πρέπει να μας στείλει το βιογραφικό του στο fashionheritage.cy@gmail.com.

– Πιστεύετε ότι οι νέοι έχουν αποξενωθεί από την κυπριακή παράδοση;

Άννα: Πιστεύω ότι ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδια μπροστά από μια οθόνη, τους απομακρύνει από την κυπριακή παράδοση. Καθημερινά, μέσω των social media έρχονται σε επαφή με ξενόφερτες τάσεις που δεν δίνουν τα ερεθίσματα ώστε να θέλουν να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά!

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που έγιναν στη δομή της οικογένειας στερούν από πολλά παιδιά την επαφή με τη γενιά των γιαγιάδων και παππούδων της υπαίθρου. Όσον αφορά τους νέους που φεύγουν από το νησί μας για να σπουδάσουν, αντιλαμβάνομαι ότι η επαφή που έχουν με άλλους πολιτισμούς -πολλές φορές- λειτουργεί αρνητικά, αφού νιώθουν απαξίωση για κάθε τι παραδοσιακό και λαϊκό στοιχείο του τόπου μας.

Μιχάλης: Όσον αφορά την κυπριακή παράδοση στη μόδα, ναι, πιστεύω ότι δεν έχουμε αρκετή οπτική επιρροή/αναφορές στην καθημερινότητά μας. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, η γρήγορη μόδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς ωθεί τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα «μοντέρνων» ρούχων και «τάσεων» που στερείται προσωπικού στυλ/ταυτότητας.

Rengin: Για τη μόδα, ναι, καθώς στις μέρες μας ζούμε σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο και έχουμε προσαρμοστεί… στο παγκόσμιο. Ωστόσο, πολιτισμικά, ο τρόπος που ζούμε, εξακολουθεί να έχει αυτή την κυπριακή πινελιά μέσα του. Γιατί, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την κυπριακή πινελιά και σε αυτά που φοράμε;

Είμαι έκπληκτη με τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της μόδας στην Κύπρο, αφού μικρές βελτιώσεις, δείχνουν ότι τουλάχιστον προχωράμε. Νέοι επιχειρηματίες σαν εμένα χτίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις ρούχων που είναι προσαρμοσμένες στους πελάτες και σε αυτό που χρειάζονται.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Χριστίνα: Θα θέλαμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας κάθε χρόνο και να συνεργαστούμε με περισσότερους σχεδιαστές μόδας που θα δημιουργούν βιώσιμα ρούχα εμπνευσμένα από την κυπριακή μόδα. Έτσι θα υποστηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ευκαιρίες σε νέους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουμε να προωθούμε τους τρεις βασικούς άξονες μας: τη βιωσιμότητα στη μόδα, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη συμμετοχή των νέων για τη δημιουργία μεγαλύτερης επιρροής στην κοινότητά μας! Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον του δικτύου μας.

– Μάθαμε ότι γύρω στα μέσα Μαΐου ετοιμάζετε μια έκθεση. Είναι η πρώτη φορά που κάνετε κάτι τέτοιο; Πώς νιώθετε;

Άννα: Παρουσίασα για πρώτη φορά τη δουλειά μου στο degree show του πανεπιστημίου μου στην Αγγλία, αλλά είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τα έργα μου και στην Κύπρο! Αυτό με κάνει ακόμη πιο χαρούμενη, γιατί θα δει τη δουλειά μου κόσμος που μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα με το έργο μου, αφού έχει παρόμοιες καταβολές και βιώματα με τα δικά μου.

Μιχάλης: Νιώθω πολύ ενθουσιασμένος για την επερχόμενη έκθεσή μας. Μπορώ να πω ότι δεν αισθάνομαι άγχος γι’ αυτό, αλλά νιώθω μια αγωνία και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό (και παραγωγικό), καθώς με ωθεί να κάνω το καλύτερο δυνατό. Δεν είναι η πρώτη μου φορά που συμμετέχω σε έκθεση, αλλά αυτή η φορά είναι πολύ ξεχωριστή, γιατί αφιερώνω το έργο μου στον πατέρα μου που με δίδαξε να αγαπώ και να σέβομαι τη φύση!

Rengin: Ναι, αυτή θα είναι η πρώτη μου τοπική έκθεση και είμαι αρκετά ενθουσιασμένη. Πάντα ευχόμουν να γίνονταν τέτοιες εκδηλώσεις στην Κύπρο. Και τώρα, η συμμετοχή μου σε μια απο αυτές είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για ‘μένα. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει πιο συχνά με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες.

– Τι θα δούμε στην έκθεση; Τι είναι αυτό που θα μας κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η έκθεση “REVIVE” είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης μόδας και τέχνης, με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων να είναι βασισμένες σε πολιτιστικές πρακτικές!

Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά 12 ανερχόμενων Κύπριων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, που αντλούν έμπνευση από τις πολιτιστικές πρακτικές της Κύπρου από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Με στόχο να συνδυάσει την ηθική και την αισθητική, το FHNC επιδιώκει να τονώσει, να ανακαλύψει ξανά και να επαναφέρει στοιχεία της κυπριακής κληρονομιάς της μόδας και να επικοινωνήσει αυτές τις δημιουργικές αλλαγές σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσω της σύγχρονης και βιώσιμης μόδας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν παραδοσιακά τεχνουργήματα, όπως ύφανση καρεκλών, αγγεία, κοσμήματα και κεντημένες δαντέλες, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με σημαντικά γεγονότα, όπως κόλιβα και γαμήλιες παραδόσεις και καθημερινές πρακτικές, όπως η γεωργία, η καλλιέργεια και οι παραδόσεις τροφίμων!

Η έκθεση επίσης, αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της μόδας, καθώς παρουσιάζει και τον τρόπο που η κυπριακή κληρονομιά της μόδας είναι ιστορικά βιώσιμη.

Η έκθεση “REVIVE” θα πραγματοποιηθεί στο “Gardens For The Future”, Ελπινίκης 9 1015 Λευκωσία, από τις 25 – 28 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: 25 Μαΐου: Βράδυ έναρξης 7 μ.μ. – 11 μ.μ., 26 Μαΐου 16:00 – 22:00, 27 Μαΐου 10:00 – 14:30, 28 Μαΐου 10:00 – 17:00.

Οι σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν:

● Άννα Μιχαηλίδου – Σχεδιάστρια μόδας
●Ανδρέα Αναξαγόρου και Ανδρεάνη Παναγίδη (Folkmona) – Σχεδιαστές Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας
● Αντιγόνη Παπαγεωργίου – Σχεδιάστρια μόδας
● Δανάη Πάτσαλου – Εικαστικός Καλλιτέχνης
● Ilkan Koral – Σχεδιαστής μόδας
● Ειρήνη Παναγή – Σχεδιάστρια μόδας
● Κασσάνδρα Μπέικερ – Σχεδιάστρια Μόδας
● Μιχάλης Παντελίδης – Σχεδιαστής Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας
● Milan Theophilou-Woolley – Εικαστική Καλλιτέχνιδα
● Rengin Akcan – Σχεδιάστρια μόδας
● Şüküfe Emirtaneoğlu – Εικαστικός Καλλιτέχνης
● Βαλεντίνα Κουτσούδη – Σχεδιάστρια μόδας

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις σελίδες μας σε Instagram και Facebook!

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα της μόδας και την πολιτιστική κληρονομιά της μόδας. Η συμμετοχή είναι διαθέσιμη μόνο με κρατήσεις. Σε ορισμένα εργαστήρια ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις.

Αυτή η αποκλειστική έκθεση είναι μια συνεργασία με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο, την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο, το Gardens for the Future και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ). Η έκθεση υποστηρίζεται από τους Royal Commonwealth Society, Fashion Revolution Cyprus, Commonwealth Fashion Council, Student Life, Home for Cooperation, Circular Economy Alliance, UNFICYP, LCOY Cyprus, Lefkoşa Gençlik Derneği και το Κυπριακό Συμβούλιο Νεολαίας. Χορηγός Επικοινωνίας της έκθεσης “REVIVE” είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ΡΙΙΚ.

– Για κλείσιμο θα θέλαμε να μας πείτε κάτι που θεωρείτε σημαντικό να «ακούσει» το νεανικό κοινό της Κύπρου!

Χριστίνα: Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά είναι τόσο πλούσια που μπορούμε να μάθουμε, αλλά και να την εξελίξουμε! Οι ρίζες είναι πολύ σημαντικές, όπως επίσης και η συνέχειά τους! Η κληρονομιά μας είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, το οποίο αξίζει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί από εμάς τους νέους για τις επόμενες γενιές.

Οι πρόγονοι μας κατάφεραν να ζουν μια βιώσιμη και λιτή ζωή, με περιορισμένες πρώτες ύλες τις οποίες σέβονταν και εκτιμούσαν. Στον κόσμο του σήμερα και της αφθονίας, μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας πολύ πιο εύκολα, στρεφόμενοι με σεβασμό προς τη φύση, αλλά και στην ίδια σύγχρονη αγορά μόδας, προωθώντας βιώσιμες λύσεις προς το συμφέρον όλων μας!

Εσένα πώς σου φαίνεται η ιδέα του “Fashion Heritage Network Cyprus”; Θα σε δούμε στην έκθεση!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending