fbpx

5 από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ των τελευταίων χρόνων!

Πού είναι αφιερωμένα τα περισσότερα άρθρα που αφορούν ποδοσφαιριστές; Τους επιθετικούς! Αυτοί βάζουν τα τέρματα, αυτοί “φαίνονται”, αυτοί παίρνουν την δόξα. Αρκετές φορές θα υπάρξουν και άρθρα για τους τερματοφύλακες και τα “δεκάρια”, πιο λίγα για τους αμυντικούς αλλά σχεδόν ποτέ για τους αμυντικούς μέσους.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει το συγκεκριμένο άρθρο. Να δώσει σε εκείνα τα “σκυλιά” εντός αγωνιστικού χώρου τη σημασία που τους πρέπει. Γιατί δεν θα ένιωθαν την ασφάλεια να κάνουν τα μαγικά τους παιχταράδες όπως οι Zidane, Figo, Pirlo, Giggs, Shevchenko, Robben και τόσοι άλλοι αν δεν είχαν παίχτες – τρεχαντήρια, παίχτες – εργάτες πίσω τους να καλύπτουν τα νώτα τους.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μια λίστα με τους μερικούς από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ των τελευταίων 15 χρόνων και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

 

1
Claude Makelele

Στην κυριολεξία ο άνθρωπος – χταπόδι! Πριν γνωρίσουμε την σημερινή του εκδοχή (ο Kante της Chelsea) ο συγκεκριμένος παιχταράς ανάγκασε εκατομμύρια κόσμου να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Ξεπετάχτηκε στην Celta Vigo στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από όπου τον ξεχώρισε η Real Madrid.

Και μπορεί η αρχή της δεκαετίας του 2000 να χαράχτηκε σαν η εποχή των galacticos για τους Μαδριλένους αλλά για να μεγαλουργεί στην επίθεση ο Raul, ο Ronaldo, ο Zidane, ο Figo και όλοι οι άλλοι αστέρες που είχαν τότε οι μερένχες ένιωθαν πίσω τους την ασφάλεια που πρόσφερε ο Γάλλος, γεννημένος στο Zaire, χαφ!

Βρισκόταν κυριολεκτικά παντού στο γήπεδο χτίζοντας ακόμα περισσότερο τον μύθο του όταν μετακόμισε στην Chelsea το 2003, ομάδα στην οποία έμεινε μέχρι το 2008. Όταν το 2011 τελειώνε την καριέρα του φορώντας την φανέλα της Paris Saint Germain το ποδόσφαιρο ήταν σίγουρο φτωχότερο!

2
Gennaro Gattuso

Αυτός και αν έκανε του κόσμου τις δουλειές μέσα στο γήπεδο! Περιπλανήθηκε αρκετά στο ξεκίνημα της καριέρας του σε Perugia, Rangers και Salernitana αλλά όταν το 1999 έφτασε στο Μιλάνο για χάρη της κοκκινόμαυρης του πλευράς είχε βρεί το ποδοσφαιρικό του λίμανι!

Στην Milan ο Rino Gattuso βρήκε το ποδοσφαιρικό του λιμάνι και οι ροσονέρι ένα ποδοσφαιριστή πραγματικό μαχητή μέσα στο γήπεδο. Η επιτυχία των Μιλανέζων την δεκαετία του 2000 μπορεί να βασίστηκε στα μαγικά των Pirlo, Kaka και του τεράστιου Shevchenko αλλά ο “Ιβάν ο Τρομερός” στο κέντρο ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας.

Δυνατός, εργατικός σε σημείο αηδίας μέσα στο γήπεδο, αυτό που οι προπονητές λένε “ball winner” και ηγετική φυσιογνωμία σε μια ομάδα που ξεχείλιζε από ποιότητα ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον μεγάλο Gattuso ένα από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ όλων των εποχών!

3
Javi Martinez

Ο ορισμός της φινέτσας, της ποιότητας αλλά και της σκληρής (και αθόρυβης) δουλειάς μέσα στο γήπεδο! Αναγνωρισμένος σαν ένας παιχταράς παγκόσμιας εμβέλειας από τα χρόνια του στην Athletic Bilbao (2006-2012), μπορεί να παίξει τόσο ως χαφ όσο και ως κεντρικός αμυντικός!

Δυνατός αλλά και τεχνίτης βοήθησε τα μέγιστα τους “λέοντες” ειδικά την περίοδο 2011-12 όταν έφτασαν στον τελικό του Europa League. Αυτή ήταν και η σεζόν που κέντρισε το ενδιαφέρον της Bayern Munich που τον έκανε δικό της μόλις στα 23 του χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως στα 5 χρόνια του στο Μόναχο ταλαιπωρήθηκε πολύ και από τραυματισμούς, πολλοί όμως θεωρούν πως η φυγή του Xabi Alonso με το τέλος της περιόδου είναι η ευκαιρία του 28χρονου σήμερα συμπατριώτη του να επανέλθει στην ελίτ.

Βρίσκεται στην καλύτερη, ποδοσφαιρικά, ηλικία, η ποιότητα του σαν παίχτης είναι δεδομένη οπόταν μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα κερδίσει θέση στο πάνθεον με τους καλύτερους χαφ όλων των εποχών!

4
Roy Keane

Ο πιο σκληροτράχηλος αυτής της λίστας αλλά και παιχταράς όσο λίγοι! Ήταν ο απόλυτος αρχηγός για την Manchester United και ο άνθρωπος που την πήρε από το χέρι, σαν πραγματικός ηγέτης, πάμπολλες φορές οδηγώντας την από επιτυχία σε επιτυχία.

Αφού έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Premier League φορώντας την φανέλα της Notingham Forest μετακόμισε το 1993 στους “κόκκινους διάβολους” και έμεινε στο Old Trafford για 12 ολόκληρα χρόνια!

Τεράστια φυσιογνωμία, όχι μόνο στο βρετανικό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο Sir Alex Ferguson για να δημιουργήσει την παντοκρατορία του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έβαλε τα πόδια του στη φωτιά ενώ πάμπολλες ήταν και οι περιπτώσεις που μάλωσε τόσο με συμπαίχτες όσο και αντιπάλους. Θρυλική είναι άλλωστε η κόντρα του με τον Patrick Vieira. Όπως όμως δήλωσε και ο ίδιος στόχος του ήταν η νίκη ανεξαρτήτως κόστους.

Αυτή η θέληση για επιτυχία σε συνδυασμό με την αδιαμφσβήτητη ποδοσφαιρική του ποιότητα είναι που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Ήταν μέλος μιας ομάδας με παιχταράδες παγκόσμιας εμβέλειας στην οποία μπορεί να μην ήταν ο πιο μπαλαδόρος, ήταν σίγουρα όμως ο πιο δουλευταράς!

5
N’Golo Kante

Από την περσινή χρονιά όταν φορούσε την φανέλα της Leicester ανάγκασε εκατομμύρια κόσμου παγκόσμια να ασχολούνται μαζί του και να θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το ποιος είναι ο N’Golo Kante!

Ήταν εκπληκτικές άλλωστε οι εμφανίσεις του με τις “αλεπούδες” με αρκετούς να τεκμηριώνουν την φετινή αποτυχία της Leicester (και πορεία πρωταθλητισμού της Chelsea αντίστοιχα) στην παρουσία του Γάλλου κεντρικού χαφ!

Με ύψος μόλις 1.69 αλλά καρδιά και πνευμόνια για 1000 ποδοσφαιριστές απέκτησε χιλιάδες θαυμαστές χάρη στην απίστευτη δουλειά που κάνει στο γήπεδο.

Είναι λες και οι Λονδρέζοι παίζουν φέτος με 11 Kante αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ο παιχταράς είναι λες και είναι ταυτόχρονα σε κάθε γωνιά του γηπέδου.

Η ανακήρυξη του πρόσφατα σαν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της φετινής Premier League αλλά και η παραδοχή του Hazard ότι αν κέρδιζε εκείνος το βραβείο θα το μοιραζόταν με τον Kante είναι απλά μια μικρή απόδειξη – επιβράβευση της δουλειάς του Γάλλου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending