fbpx

5+1 από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ακαδημίες ποδοσφαίρου!

Σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την “ζωή” μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι οι ακαδημίες της. Τα “φυτώρια” όπως συνηθίζουν να λέγονται στα οποία οι μικροί παίχτες γαλουχούνται για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Κάποιες ομάδες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο κομμάτι για δύο κυρίως λόγους.

Είτε για να στελεχώσουν την “μεγάλη” ομάδα στο μέλλον, είτε γιατί με την ανάδειξη κάποιου “ταλέντου” θα γεμίσουν τα ταμεία της ομάδας με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πάμε λοιπόν να δούμε τις 5+1 καλύτερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες της ”Γηραιάς” ηπείρου.

Δες ποιες είναι παρακάτω:

1
Porto

Οι ακαδημίες της Porto πάντα ξεχώριζαν για τον λόγο ότι συχνά πυκνά βγάζουν τεράστια ταλέντα. Η τακτική της ομάδας απο την Πορτογαλία είναι γνωστή.

Για αρχή αναδεικνύουν τους ποδοσφαιριστές. Στη συνέχεια ανεβαίνουν στην μεγάλη ομάδα για να προσελκύσουν τα βλέμματα των “μεγάλων” και στο τέλος έρχεται η μεταγραφή που γεμίζει τα ταμεία της ομάδας.

Απλά πράγματα. Το ταξίδι αυτό ακολούθησαν παίχτες όπως οι Bruno Alves, Helder Postiga, Hugo Almeida, Vieirinha, Ricardo Carvalho και Andre Gomes.

2
Manchester United

Οι “μπέμπηδες” της United πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για τις “σοδειές” που έβγαλαν κατά καιρούς.

Να σημειώσουμε ότι η οργάνωση των ακαδημιών των κόκκινων διαβόλων οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τεράστιο Sir Alex Ferguson. Αυτός ήταν που είχε το όραμα για τις ακαδημίες απ’ όπου αποφοίτησαν παίχτες που έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα παρακάτω ονόματα θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις. Ανάμεσα στους κύριους της φωτογραφίας είναι οι David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs, Nicky Butt και τα αδέρφια Neville.

3
Ajax

Οι ακαδημίες του “Αίαντα” συγκαταλέγονται στις καλύτερες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου το κόσμου.

Οι Ολλανδοί έχουν παράδοση στην “παραγωγή” τεράστιων παιχτών. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα “διαμάντια” του Ajax πωλούνται σχεδόν αμέσως με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει χάσει την αίγλη των περασμένων χρόνων όταν αποτελούσαν δυναστεία στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Παίχτες όπως οι παρακάτω προκαλούν δέος και ορισμένοι από αυτούς συγκαταλέγονται στους θρύλους του αθλήματος.

Johan Cruyff, Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Maarten Stekeleburg, Thomas Vermaelen, Wesley Sneijder και Rafael Van der Vaart είναι όλοι τους παιδία του “Αίαντα”!

4
Real Madrid

Το επίσημο όνομα των ακαδημιών είναι “Real Madrid Youth Academy” όμως στην ποδοσφαιρική πιάτσα αναφέρεται συχνα πυκνά με το όρο “La Fabrica”. Μεγάλη παραγωγή ταλέντων και για την “Βασίλισσα” όμως εδώ υπάρχει ένα μικρό θεματάκι.

Ενώ βγάζει αρκετούς σπουδαίους παίχτες πολλές φορές δεν τους εκμεταλλεύεται σωστά και έτσι η Real προτιμά τις “έτοιμες” και ακριβές λύσεις.

Μάλιστα αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί οι μερένχες να πληρώνουν αδρά για παίχτες οι οποίοι αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες της και δεν εκμεταλεύτηκαν σωστά.

Αστέρια όπως οι Samuel Eto’o, Iker Casillas, Alvaro Morata, Juan Mata, Guti, ο τεράστιος Raul, Soldado και Carvajal έχουν γαλουχηθεί στα φυτώρια της Real.

5
Bayern Munich

Οι Βαυαροί τα τελευταία χρόνια μας αποδεικνύουν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στις ακαδημίες της.

Σε αντίθεση με την Porto και τον Ajax η Bayern χρησιμοποιεί τα “διαμάντια” της για ιδία χρήση. Θα μου πείτε ότι το όνομα Bayern έχει μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια από τις άλλες δύο. Δεν έχετε άδικο.

Υπάρχει όμως και το “κακό” παράδειγμα της Real, της μη εκμετάλλευσης παιχτών. Από τις ακαδημίες της γερμανικής ομάδας έχουν αναδειχθεί παίχτες όπως Thomas Muller, Bastian Schweinsteiger, Philip Lahm, David Alaba, Toni Kroos, Emre Can και Mats Hummels.

6
Barcelona

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Η γνωστή σε όλο τον κόσμο “La Masia”. Η Barcelona δείχνει το πώς πρέπει να είναι μια ακαδημία πρότυπο.

Πραγματικό “χρυσωρυχείο”. Τεράστια ονόματα που έχουν στελεχώσει την μεγάλη ομάδα της Βαρκελώνης έκαναν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα εκεί. Οι υποδομές και η οργάνωση της ”La Masia” είναι τόσο προσεγμένες στην λεπτομέρεια που είναι αξιοζήλευτες σε όλη την υφήλιο.

Πάρτε χαρτί και μολύβι γιατί η λίστα είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί δέος. Ο καλύτερος παίχτης του κόσμου αυτή την στιγμή, ο Lionel Messi αναδείχθηκε από εκεί.

Ακολουθούν οι Andres Iniesta, Xavi, Carles Puyol, Cesc Fabregas, Thiago Motta, Mikel Arteta, Sergi Roberto, Victor Valdez, Alba, Giovanni Dos Santos, Bojan και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες ευρωπαικές ομάδες έχουν πολύ οργανωμένες ακαδημίες και έχουν βγάλει ονόματα που πρωταγωνιστούν στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Dortmund, Arsenal, Sporting, Schalke έχουν κατά καιρούς βγάλει παίχτες όπως ο επίσης παιχταράς Cristiano Ronaldo και ακολουθούν οι Figo, Ashley Cole, Nani και αρκετοί άλλοι.

Για ‘σένα ποια είναι η κορυφαία ακαδημία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending