fbpx

5+1 σπουδαίες ομαδάρες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Έρχεται κάθε 4 χρόνια για να ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας, να μας χαρίζει μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές, αλλά και για να αναδεικνύει συνέχεια νέους πρωταγωνιστές!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας το 1930 και από τότε έγινε σημείο αναφοράς.

Με αφορμή το επικείμενο Μουντιάλ που θα γίνει στη Ρωσία, μάζεψα 5+1 ομαδάρες – σημείο αναφοράς στη διοργάνωση και στο ποδόσφαιρο γενικότερα και σου τις παρουσιάζω.

Δες ποιες είναι παρακάτω και άφησε το σχόλιο σου με την ομάδα που αγάπησες εσύ περισσότερο:

 

1
Ουγγαρία 1954

Η θρυλική “Aranycsapat” (Χρυσή Ομάδα) των Μαγυάρων το 1954 έμοιαζε με καλοκουρδισμένη ορχήστρα με μαέστρο τον τεράστιο Ferenc Puskas και άξιους συμπαραστάτες τους Sandor Kocsis, Jozsef Bozsik και Nandor Hidegkuti.

Ήταν η πρώτη που εφάρμοσε ένα σύστημα που έμοιαζε περισσότερο με 4-2-4, σε αντίθεση με το WM της εποχής.

Kατατρόπωσε τους Άγγλους μέσα στο Wembley με 6-3, σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε ως το “ματς του αιώνα” το 1953 και αφού διέλυσε όλους τους αντιπάλους της στο Μουντιάλ του 1954 (μεταξύ τους και η Δυτική Γερμανία με 8-3) αντιμετώπισε στον τελικό τους Δυτικογερμανούς.

Προηγήθηκε νωρίς με 2-0 για να χάσει τελικά με 3-2 στη μοναδική της ήττα σε μια περίοδο 6 χρόνων! Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως “βασίλισσα χωρίς στέμα”!

2
Βραζιλία 1970

Μια ομάδα που το μοναδικό της ψεγάδι ήταν ο απλά καλός τερματοφύλακας Felix ήταν η Βραζιλία του 1970!

Μια ομάδα με παιχταράδες όπως ο Carlos Alberto, Jairzinho, Gerson, Tostao, Rivelino και φυσικά ο μεγάλος Pele ήταν η σελεσάο στο τουρνουά του Μεξικού, παίζοντας για πολλούς το καλύτερο ποδόσφαιρο όλων των εποχών.

O τελικός απέναντι στην Ιταλία στις 21 Ιουνίου 1970 ήταν ίσως η κορυφαία επίδειξη των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων της συγκεκριμένης ομάδας. Οι Βραζιλιάνοι με προπονητή τον Mario Zagallo διέλυσαν την squadra azzura (4-1) με χαρακτηριστική άνεση.

Μάλιστα, το 4ο τέρμα του Carlos Alberto θεωρείται ένα από τα κορυφαία τέρματα όλων των εποχών στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

3
Ολλανδία 1974

Μαζί με την Ουγγαρία του ’54 είναι οι ομάδες που θεωρούνται “βασίλισσες χωρίς στέμα”, αφού ενώ έπαιξαν μπαλάρα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο!

Πρωτομάστορας της ομάδας που εφήυρε αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν “ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο” (total football) ήταν φυσικά ο ανεπανάληπτος Johan Cruyff, έχοντας από κοντά ποδοσφαιριστές όπως οι Johnny Rep, Rob Rensenbrick, Johan Neeskens, Ruud Krol και Arie Haan.

Το παιχνίδι τους με τη Βραζιλία για τη Β’ φάση (ή τα προημιτελικά αν προτιμάς) θεωρείται ένα από τα κλασικότερα στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ στον τελικό προηγήθηκαν της πολύ δυνατής Δυτικής Γερμανίας στο 1′, χωρίς μάλιστα να έχει αγγίξει Γερμανός ποδοσφαιριστής την μπάλα!

Τελικά, οι Γερμανοί γύρισαν το ματς πριν το ημίχρονο, οι “οράνιε” έμειναν με την ταμπέλα του φιναλίστ, αλλά κέρδισαν μια θέση στην ιστορία σαν μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών!

4
Βραζιλία 1982

Η προσωποποίηση του “jogo bonito” και ο λόγος που μεγάλο ποσοστό του κόσμου υποστηρίζει μέχρι σήμερα τη Βραζιλία είναι η φανταστική φουρνιά του 1982.

Με προπονητή τον Tele Santana και παίχτες όπως οι Socrates, Zico, Falcao, Eder ξεκίνησε σαν φαβορί τη διοργάνωση και το πιστοποίησε στο πρώτο κομμάτι της διοργάνωσης. Δύναμη, άψογη τεχνική κατάρτιση, αλλά και “αφέλεια” ήταν τα χαρακτηριστικά της τρομερής σελεσάο του 1982.

Αυτή η “αφέλεια” ήταν μάλιστα που τους στοίχισε στο 2ο κομμάτι της διοργάνωσης. Σε 4 ομίλους των 3 ομάδων προκρινόταν στα ημιτελικά ο πρώτος κάθε ομίλου. Στο καθοριστικό παιχνίδι με την Ιταλία η Βραζιλία έπαιρνε την πρόκριση ακόμα και με ισοπαλία.

Η διάθεση τους όμως να παίξουν ανοιχτά για να κερδίσουν το ματς (ακόμα και όταν το παιχνίδι ήταν στο 2-2), έφερε την ήττα με 3-2 και έτσι η “τάξη του ’82” έμεινε στην ιστορία ως η μια από τις σπουδαιότερες ομάδες που δεν κατέκτησε το τρόπαιο!

5
Γαλλία 1998

Έχουμε και λέμε: Barthez, Thuram, Lizarazu, Blanc, Desailly, Deschamps και φυσικά ο αξεπέραστος Zinedine Zidane. Αυτοί ήταν η ραχοκοκκαλιά της Γαλλίας που το 1998 γοήτευσε τα πλήθη με το επιθετικό της ποδόσφαιρο.

Μέσα στο σπίτι της, πέρασε σαν σίφουνας από τη φάση των ομίλων, χρειάστηκε τη βοήθεια του χρυσού τέρματος του Laurent Blanc στο παιχνίδι για τους “16” με την Παραγουάη σε ένα παιχνίδι που έχασε πάμπολλες ευκαιρίες και απέκλεισε στα πέναλτι την Ιταλία στα προημιτελικά.

Στα ημιτελικά λύγισε την έκπληξη της διοργάνωσης, Κροατία, χάρη σε 2 τέρματα ενός ασυνήθιστου ήρωα (Lilian Thuram) και στον τελικό επικράτησε της αγνώριστης Βραζιλίας με 3-0 σε ένα ματς – προσωπικό show του Ζιζού.

6
Βραζιλία 2002

Για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες, μόλις 3 λέξεις: Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho! Τα 3R ήταν η αρχή, η μέση και το τέλος μιας Βραζιλίας που θύμισε κάτι από εκείνες του παρελθόντος.

Είχαν βέβαια άξιους συμπαραστάτες παιχταράδες όπως οι Dida στο τέρμα, Cafu, Lucio και Roberto Carlos στην άμυνα και Gilberto Silva στο κέντρο με αποτέλεσμα να σκοράρουν συνολικά 18 τέρματα, να περάσουν με χαρακτηριστική άνεση ως πρώτοι στον όμιλο τους και να καθαρίσουν το Βέλγιο (2-0) στους “16”.

Στα προημιτελικά κατέβαλαν την Αγγλία με 2-1 χάρη σε μια απίστευτη έμπνευση του Ronaldinho, στα ημιτελικά απέναντι στην Τουρκία “μίλησε” ο Ronaldo με το “Φαινόμενο” να μετατρέπει σε προσωπική υπόθεση και τον τελικό με τη Γερμανία (2-0)!

Ποια ομάδα είναι για ‘σένα η κορυφαία στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending