Αυτά είναι τα πρωταθλήματα που δεν παίχτηκαν με 14 ομάδες τα τελευταία 30 χρόνια!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
sigmalive.com

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με το πρωτάθλημα μας, το θέμα της μείωσης των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό ήταν κυρίαρχο, ειδικά σε περιόδους καλοκαιριού, που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση.

Είναι γεγονός πως οι 14 ομάδες είναι πολλές για ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας, ειδικά όταν σκεφτείς πως πιο μεγάλες και προηγμένες χώρες από μας, όπως η Αυστρία και η Σκωτία έχουν λιγότερες ομάδες.

Επειδή όμως η συζήτηση αυτή έχει τον ατελείωτο, έψαξα και βρήκα τις περιπτώσεις εκείνες που το πρωτάθλημα μας δεν είχε 14 ομάδες τα τελευταία 30 χρόνια.

Δες παρακάτω ποιες είναι αυτές (και κατάθεσε την άποψη σου για το πόσες ομάδες πρέπει να έχουμε στην Α΄Κατηγορία):

 

11987-88

sigmalive.com

Η πρώτη φορά που είχαμε 14 ομάδες στο πρωτάθλημα μας ήταν το 1972-73. Από τότε βέβαια η ΚΟΠ πειραματίστηκε και με 15 ομάδες και με 16 ομάδες (όπως την διετία 1986-1988).

Στο πρωτάθλημα, λοιπόν, της περιόδου 1987-88 (αφού εξετάζουμε τα τελευταία 30 χρόνια) συμμετείχαν 16 ομάδες.

Αγωνίστηκαν σε 2 γύρους με τον Πεζοπορικό να αναδείκνυεται πρωταθλητής, για 2η και τελευταία φορά στην ιστορία του με 48 βαθμούς έναντι 47 του 2ου ΑΠΟΕΛ (το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 17 χρόνια που δεν το κατέκτησε ομάδα της Λευκωσίας).

Στη 2η κατηγορία υποβιβάστηκαν οι ΑΠΕΠ, Αναγέννηση Δερύνειας και Αλκή, ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Τάσος Ζουβάνης της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου με 23 τέρματα.

21988-89

sigmalive.com

Την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα διεξήχθη με τη συμμετοχή 15 ομάδων σε 2 γύρους. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ομόνοια με 43 βαθμούς με τον 2ο Απόλλωνα να έχει 40.

Το δρόμο για τη 2η κατηγορία πήραν η ΕΠΑ, η Ομόνοια Αραδίππου και ο Κεραυνός Στροβόλου, στην τελευταία παρουσία της ποδοσφαιρικής του ομάδας στην Α΄Κατηγορία. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Nigel McNeill της Νέας Σαλαμίνας με 19 τέρματα.

Από την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα μας θα διεξαγόταν με 14 ομάδες.

31994-95

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95 περιελάμβανε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενες, αλλά και τις επόμενες διοργανώσεις.

Καταρχάς, συμμετείχαν σε αυτό 12 μόλις ομάδες, ήταν το πρώτο που συμμετείχε η ΑΕΚ Λάρνακας όπως την ξέρουμε σήμερα και το μοναδικό στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου που έγινε σε 3 γύρους.

Ο 3ος γύρος, μάλιστα, είχε την ιδιαιτερότητα πως η έδρα που θα γίνονταν τα παιχνίδια καθορίστηκε με βάση τη βαθμολογία των ομάδων στο τέλος του Β’ γύρου (π.χ. η 1η ομάδα αγωνίστηκε στην έδρα της απέναντι στη 2η, την 3η, την 4η, την 8η και την 9η).

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ανόρθωση με 73 βαθμούς κατακτώντας το 1ο της πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια (αφήνοντας την Ομόνοια στη 2η θέση με 67 βαθμούς και παρά το γεγονός πως ήταν 1η με το τέλος του Β’ γύρου).

Παράλληλα, δεν υπήρξε υποβιβασμός στη Β’ Κατηγορία, αφού αποφασίστηκε η επάνοδος στις 14 ομάδες από την επόμενη χρονιά, ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Πάμπης Αντρέου της Νέας Σαλαμίνας με 25 τέρματα.

42014-15

Σαν συγκυρία της τύχης έμοιαζε η διεξαγωγή του πρωταθλήματος 2014-15 με τη διεξαγωγή 12 ομάδων, 20 ακριβώς χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε τον συγκεκριμένο αριθμό ομάδων.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη σε 2 φάσεις. Στην πρώτη, οι 12 ομάδες έπαιξαν 2 γύρους, ενώ στη δεύτερη χωρίστηκαν σε 2 ομίλους των 6 ομάδων, ανάλογα με τη βαθμολογική θέση που τερμάτισαν στην 1η.

Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ με 62 βαθμούς, με τον Απόλλωνα, που ήταν πρώτος με το τέλος της Α΄φάσης να μένει τελικά 3ος με 59 βαθμούς (όσους και η 2η ΑΕΚ).

Στη Β’ Κατηγορία υποβιβάστηκε μια ομάδα, ο Οθέλλος Αθηαίνου, στη μοναδική συμμετοχή του στην κατηγορία των μεγάλων και πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Mickael Pote που με τη φανέλα της Ομόνοιας σκόραρε 17 τέρματα.

Ήξερες πως σε αυτά τα πρωταθλήματα δεν συμμετείχαν 14 ομάδες ως συνήθως; Πόσες ομάδες πιστεύεις πρέπει να έχει το πρωτάθλημα μας;